Hoe standaard ben jij?

Uit kostenoverwegingen kiezen (startende) bedrijven vaak voor een 'kant-en-klaar' logo of visite­kaartje. Verschillende – veelal online – aanbieders grossieren in dertien-in-één-dozijn-ontwerpen. De illusie bestaat dat je je ontwerp kunt personaliseren. In werkelijkheid kun je vaak alleen variëren in kleur of lettertype. De kans is groot dat je met een standaard logo de boer opgaat. Een gemiste kans.
 

Tweeling-visitekaartje

Stel je eens voor: je hebt net een 'prachtig' visitekaartje laten drukken. Bij de eerste netwerk­bijeen­komst die je bezoekt, deelt een collega-ondernemer een kaartje uit met hetzelfde logo erop. Je kunt wel door de grond zakken! Als ondernemer is het belangrijk om je te onder­scheiden van de con­cur­rentie. Voor de herkenbaarheid van je organisatie is zo’n ‘tweeling-visitekaartje’ dan ook funest.

Nietszeggende logo's

Jammer genoeg kom ik online veel standaard, nietszeggende logo’s tegen. Bekijk de volgende af­beelding maar eens goed. En klik dan op onderstaande links.


En met ander kleurtjes:


De vraag rijst: wat maakt deze bedrijven uniek? Wat onderscheidt hen van elkaar?
 

Wel of geen onderscheid?

Een goed logo en professionele huisstijl laten in één oogopslag zien wie je bent en waar je organisatie voor staat. Met een standaard huisstijl onderscheid je je niet van de concurrentie. Je profileert je als standaard, niet als uniek.
 

Huisstijlontwerp: vak voor professionals

Een veelgehoorde opmerking is: “Als mijn kwaliteit goed is, komen 'ze' de volgende keer echt wel weer bij mij terug. Slecht logo of niet.” Maar daarmee vergeet je hoe deze klanten in de éérste plaats bij jou terecht zijn gekomen. Kwaliteit verkoopt zichzelf ... maar pas ná de eerste aankoop. Niet eerder.

Je logo en huisstijl zijn het eerste wat klanten zien. Investeer daarin! Voor het ontwerp van een professionele onderscheidende uitstraling kun je dan ook beter een professional inschakelen. De investering is wellicht wat hoger, maar de kwaliteit is aanzienlijk beter. En je bent ervan verzekerd dat het ontwerp origineel en uniek is!